logo logo_provincieUtrecht
Schrift

Schrift

Met de Romeinen kwamen ook de eerste geschreven teksten naar Nederland en werd er voor het eerst over dat land en zijn bewoners geschreven. Er zijn teksten van beroemde schrijvers bekend, maar de meeste teksten die we uit Romeins Nederland over hebben, zijn heel eenvoudig: namen, korte notities, inscripties. Ze zijn ingekrast, ingebeiteld, ingebrand of ingeslagen in aardewerk, metaal, steen en hout.

Gestempelde waar

Het kleurigste aardewerk dat de Romeinen op tafel zetten, waren de oranjerode schalen, kommen en borden die archeologen terra sigillata noemen.De Romeinen zelf noemden het niet zo, maar we weten niet, hoe ze het dan wél noemden. Terra sigillata betekent `gestempelde klei’, en inderdaad hebben veel borden en kommen van dit aardewerk het stempel van de maker. Maar dat is niet de verklaring van de naam. Terra sigillata was in de Middeleeuwen een  `geneeskrachtige’ rode klei die van een stempel van echtheid werd voorzien. Deze naam heeft dus een ingewikkelde geschiedenis.

De naamstempels in het Romeinse aardewerk zijn trouwens interessant genoeg. Ze vertellen iets over de werkplaatsen waar het werd gemaakt, over de mensen die het maakten en over de tijd waarin ze dat deden. Dit is het stempel van een pottenbakker die waarschijnlijk Primulus Paternus heette, afgekort tot PRIMI PATER. Hij maakte zijn aardewerk in Zuid-Frankrijk, in het derde kwart van de eerste eeuw n.Chr. 

 

Meer voorwerpen uit dezelfde vindplaats