logo logo_provincieUtrecht
Geofferd wapen?

Geofferd wapen?

Geofferd wapen? 

Wie boeken heeft gelezen en films heeft bekeken die in de Middeleeuwen spelen, en dan vooral de fantasierijke versies, weet dat zwaarden een speciale betekenis hadden. Sommige waren méér dan wapen alleen, ze hadden ook iets als een eigen persoonlijkheid en vaak een eigen naam, zoals Excalibur, het legendarische zwaard van de al even legendarische koning Arthur. Zo’n superzwaard werd gesmeed door een speciale smid met bijna magische krachten, en met zo’n wapen kon de bezitter iedere vijand overwinnen.

Dit zwaard uit de negende of tiende eeuw, gevonden op het bedrijventerrein Gaasperwaard in Vianen,  is misschien geen Excalibur, het is wel van hoge kwaliteit. De kling is gemaakt van aan elkaar gesmede banen ijzer van verschillend koolstofgehalte. Die werden om en om gedraaid en telkens weer uitgehamerd, tot er een taaie kling ontstond die hard en toch flexibel was. Hij vertoonde bovendien een mooi `damastpatroon’’, veroorzaakt door de gedraaide banen licht en donkerder ijzer. De pareerstang en de pommel (gevestknop) zijn versierd met dunne banen messing en zilver. 

Vaak worden deze zwaarden gevonden in rivieren of oude rivierbeddingen. Dat laatste is in de Gaasperwaard ook het geval. Archeologen denken dat ze geofferd zijn, een heidense traditie die voortleefde in de tijd van het christendom. Zo is ook Excalibur na alle trouwe diensten weer aan het water toevertrouwd…

Meer voorwerpen uit dezelfde vindplaats