logo logo_provincieUtrecht
Huis & Haard

Huis & Haard

Waar mensen ook komen, ze zorgen voor afval en dat trekt dieren aan die zo een makkelijk maaltje vinden. Niet alleen het afval trouwens, ook de voedselvoorraad is niet veilig. Bovendien zijn huizen en andere gebouwen voor sommige dieren fijne plekken om te vertoeven. Je kunt het ze haast niet kwalijk nemen. Toch zijn het vaak geen welkome gasten en proberen we er alles aan te doen om de schooiers buiten te houden of weg te jagen. Soms vinden archeologen aanwijzingen over hoe mensen dit in het verleden aanpakten.

Geen dag- , maar nachtvangst

Bij de opgraving van Het Burgje in Odijk zijn vier ingegraven potten gevonden die heel waarschijnlijk zijn gebruikt om muizen te vangen. Deze zogenaamde muizenpotten werden meestal (in een greppeltje) rond een hooiberg geplaatst om ervoor te zorgen dat de kleine knaagdieren er ’s nachts niet binnendrongen. De muizen werden vaak in de val gelokt met etensresten en er stond ook een laagje water in de potten. Daardoor zouden de onfortuinlijke muizen snel verdrinken en konden ze er niet weer uit springen. De potten zijn ergens tussen het eind van de 13e en eind van de 14e eeuw ingegraven. Ze zijn niet specifiek gemaakt voor het vangen van muizen, maar werden waarschijnlijk eerst in het huishouden als voorraadpotten gebruikt.

In enkele van de muizenpotten van Het Burgje zaten nog daadwerkelijk resten van muizen. Uit geschreven bronnen kennen we verhalen dat op deze manier honderden muizen per nacht werden gevangen. De potten moesten dus waarschijnlijk regelmatig geleegd worden om plek te maken voor nieuwe slachtoffers.

Specificaties

Thema Huis & Haard
Materiaal Keramiek
Periode Middeleeuwen 450 nC-1500

Meer voorwerpen uit dezelfde vindplaats