logo logo_provincieUtrecht
Uit de bodem van het Sticht

Uit de bodem van het Sticht

Utrecht is niet alleen het ruimtelijk centrum van Nederland, het is ook het historische middelpunt. In het begin van de Middeleeuwen was de bisschop van Utrecht de machtigste man in Nederland, en het gebied dat hij bestuurde, het Sticht, een klein rijk binnen het grote Duitse rijk. Naast de vele historische bronnen over middeleeuws Utrecht zijn er veel vondsten die aanvullende gegevens bevatten over het leven van de adel, de geestelijkheid, de boeren en de burgerij. 

Verstoten fluit

Nogal wat (oudere) mensen die dit stukje lezen, zullen op de lagere/basisschool blokfluitles hebben gehad. Dat is niet voor niets: het is een gemakkelijk te bespelen instrument, waar een kind al snel wat melodietjes op kan meeblazen. Het geluid spreekt echter niet iedereen aan, en hoewel er hele concerten voor zijn geschreven, is de blokfluit na 1800 niet meer ingezet in de orkesten. Omdat het ook geen instrument is dat in jazz- of popmuziek wordt gebruikt, gaan maar weinig mensen na hun twaalfde door met het bespelen ervan. Veel blokfluiten worden dan ook oud achterin een kast, vaak door onvoorzichtigheid of gebrek aan onderhoud gespleten en onbruikbaar geworden.

Dit exemplaar uit de 17de of 18de eeuw – de blokfluit is een 16de-eeuwse ontwikkeling van middeleeuwse typen – heeft een akeliger lot getroffen, en is door de eigenaar in een beerput gegooid, op het terrein van het vroegere kasteel Batenburg.   

 

 

Meer voorwerpen uit dezelfde vindplaats