logo logo_provincieUtrecht
Schrift

Schrift

Munten behoren tot de en leerzaamste vondsten op een opgraving. Archeologen kunnen er veel van leren over de ouderdom van hun vondsten, maar er staat ook veel wetenswaardigs op over keizers, godsdienst,  belangrijke gebeurtenissen, gebruiksvoorwerpen, kleding en nog veel meer. 

Het logo van de koning 

De Frankische heerser Karel de Grote droeg zijn bijnaam, waaronder hij al in zijn eigen tijd bekend was, niet zonder reden. Tijdens zijn lange regeringsperiode van 768 tot 814 verdubbelde hij het oppervlak van het Frankische rijk, ten koste van de Saksen, Langobarden, Arabieren en tal van andere tegenstanders. In 800 werd hij als eerste sinds de val van het West-Romeinse rijk in 476 in Rome tot keizer gekroond. Zijn rijk was niet zo groot als dat van zijn Romeinse voorgangers, maar het was wel de eerste grote middeleeuwse West-Europese natie, al was het na zijn dood geen lang leven beschoren.

In de laatste jaren van Karels keizerschap zijn munten geslagen met zijn portret, waarin de traditie van de Romeinse keizerlijke muntslag te zien is. De meeste munten die we vinden, zoals dit exemplaar uit Wijk bij Duurstede-de Geer, tonen echter niet zijn beeltenis maar zijn monogram, waarin de letters van zijn Latijnse naam KAROLVS verwerkt zijn. Je zou het een vroeg logo kunnen noemen. Het is in kruisvorm ontworpen, wat voor deze propagandist van het Christendom geen wonder is. Eromheen staat de naam van de plaats waar de munt is geslagen: Narbonne in Zuid-Frankrijk. Het was één van de ongeveer tachtig plaatsen waar dat gebeurde, en waar Dorestad zelf, waar deze munt ooit terechtkwam, een van de belangrijkste was.

Ook in dat omschrift is een kruis verwerkt, net als op de keerzijde, waar de naam van de koning: CARLVS REX F R – omheen staat.  F R staat voor Francorum rex, koning der Franken, alsof `REX’ al niet voldoende was. Deze munten werden geslagen tot 812, hoewel Karel toen allang keizer was. Hij wachtte echter met de erkenning van zijn status door de keizer van het Oost-Romeinse rijk, voordat hij zijn munten aan zijn verheven status liet aanpassen.

 

Specificaties

Thema Schrift
Materiaal Metaal
Periode Middeleeuwen 450 nC-1500

Meer voorwerpen uit dezelfde vindplaats