logo logo_provincieUtrecht
Huis & Haard

Huis & Haard

Heb je er ooit bij stilgestaan, hoeveel spullen je in huis hebt? En hoeveel je daarvan iedere dag weggooit? Vroeger hadden de mensen minder in hun kasten, in hun keuken en op hun tafel, maar ze zorgden toch nog voor veel afval. Veel daarvan is verbrand of verteerd, maar veel andere restanten van vroegere huishoudens vinden we terug in kuilen, sloten en putten.

Naalden en spelden

Naalden en spelden worden (en werden) dagelijks gebruikt bij het maken, herstellen en verstellen van kleding. Vroeger werden ze, vaker dan tegenwoordig, ook gebruikt als klein sieraad, voor in het haar of voor aan de kleding. Zulke haar- en sierspelden waren natuurlijk groter dan de naaiwerktuigjes. Op vindplaatsen uit de Romeinse tijd en Vroege Middeleeuwen vormen zulke grote naalden en spelden een veel voorkomende categorie metaalvondsten. 

Ook bij proefopgravingen in Wijk bij Duurstede-de Geer is deze categorie goed vertegenwoordigd. Ze zijn waarschijnlijk afkomstig uit de begraafplaats die hier in de Vroege Middeleeuwen lag, en dan uit vrouwengraven. In mannengraven worden ze nooit gevonden. Op de foto zijn van links naar rechts een haarnaald, drie siernaalden met een doorboorde kop, en een afgebroken siernaald met een bolle, versierde kop. In het oog van een van de eenvoudige naalden zit nog een ringetje van koperdraad. Kennelijk waren deze naalden bedoeld om ergens aan te worden gehangen, zoals de gordel. Het is dan de vraag, waarvoor deze naalden eigenlijk waren bedoeld en of het wel siernaalden zijn. Van de naald met de bolle kop is dat wel duidelijk. Hij doet denken aan naalden die in Scandinavië of naar  Scandinavisch voorbeeld werden vervaardigd, al zijn die wel veel bewerkelijker en vaak gemaakt van zilver. Deze exemplaren zijn allemaal van  koperlegeringen. Ze dateren waarschijnlijk uit de 9de eeuw. 

Specificaties

Thema Huis & Haard
Materiaal Metaal
Periode Middeleeuwen 450 nC-1500

Meer voorwerpen uit dezelfde vindplaats