logo logo_provincieUtrecht
Huis & Haard

Huis & Haard

Heb je er ooit bij stilgestaan, hoeveel spullen je in huis hebt? En hoeveel je daarvan iedere dag weggooit? Vroeger hadden de mensen minder in hun kasten, in hun keuken en op hun tafel, maar ze zorgden toch nog voor veel afval. Veel daarvan is verbrand of verteerd, maar veel andere restanten van vroegere huishoudens vinden we terug in kuilen, sloten en putten.

Haarspit aan boord   

In vroeger eeuwen was in het oogstseizoen op alle akkers een opvallend getik te horen. Het werd veroorzaakt door maaiers die op een klein aambeeld, een `haarspit’, hun zeisen vlijmscherp maakten. Dat deden ze door de snede met een hamer te `haren’, wat wil zeggen: scherp te kloppen in plaats van te slijpen. Het haarspit werd in de grond gestoken, waarna het werkje kon beginnen.

Aan boord van de Romeinse rijnaak `Woerden 7’ is zo’n haarspit gevonden. Hoewel het volkomen overeenkomt met latere versies, is het niet helemaal zeker, of dit exemplaar bij de landbouw is ingezet. Het zou ook een mini-aambeeld kunnen zijn om (scheeps-)nagels mee in vorm te kloppen. Het ronde uitsteeksel kan hebben gediend om het voorwerp tussen twee planken klemvast te zetten.

Specificaties

Thema Huis & Haard
Materiaal Metaal
Periode Romeinse tijd: 12 vC-450 nC

Meer voorwerpen uit dezelfde vindplaats